Tanıtım

Bölümümüzde 3 ayrı program bulunmaktadır.


Tekstil Teknolojisi Programı

1999 yılında eğitim öğretime başlayan Tekstil Programı sadece gündüz eğitim vermektedir. Tekstil terbiyesi branşında öğrenci yetiştirilmektedir. Okulumuz bünyesinde tekstil laboratuarı, konfeksiyon atölyesi ve trikotaj atölyesi bulunmaktadır.

Tekniker 
Tekniker, çalışma alanındaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile usta/kalifiye işçi ve teknisyen arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye mühendis den daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandır. Bu vasıflardaki bir eleman bazı küçük veya orta büyüklükteki işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü de üstlenebilir.


Tekstil Terbiyesi Teknikeri 
Bir teknikerde olması gereken özelliklerin yanında, Tekstil konusunda genel bilgilere de sahip olması gerekir. Genel olarak tekstil maddelerini tanır. Ayrıca dokuma, iplik, örme, triko, terbiye, konfeksiyon ve kalite kontrol konularında mevcut teknolojilerin ve işlemlerin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilir. Tekstille ilgili ana makinaları tanır.

Tekstil terbiyesi teknikeri almış olduğu vizyonla aşağıdaki faaliyetleri gösterir:
•Ön terbiye hazırlıklarını bilir ve yapar.
•Boya teknolojisi konusunda gerekli bilgilerle donanmıştır.
•Baskı işlemlerini yürütebilir.
•Terbiye makinalarını tanır ve kullanır.
•Terbiye bitim işlemlerini bilir ve uygular.
•Hayal gücü ve tasarım yeteneği vardır.
•Üretim teçhizatını sürekli hazır bir durumda tutar.
•Makinaların düzenli olarak koruyucu bakımını yapar.
•Meydana çıkabilecek sorunlara karşı önceden tedbir alır ve üstlerini uyarır.
•Kalite kontrol elemanları ile sürekli bilgi alış verişinde bulunur.
•Bu faaliyetleri düzenli olarak sürdürür.
•Kendi atölyesindeki malzeme stoklarını takip eder gerektiğinde talep eder veya ettirir.
•Bulunduğu işletmenin verimliliğini artırmak için çalışmalarda bulunur.
•Tekstil ve tekstil terbiyesi konusundaki yenilikleri takip etmeye çalışır.

Bu programın mezunlarına "Tekstil Teknikeri" unvanı verilir. Mezun öğrencilerimiz çeşitli fabrika ve işletmelerde çeşitli pozisyonlarda görev alabilmektedirler. Ayrıca "Dikey Geçiş Sınavı" ile çeşitli üniversitelerin dört yıllık fakültelerinde eğitimlerine devam edebilmektedirler.


 

AYAKKABI TASARIM VE ÜRETİMİ PROGRAMI

Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programı 2008 yılında kurulmuş ve 2011 yılında ilk mezunlarını vermiştir.

Amacımız; Çağdaş, Atatürk ilkeleri doğrultusunda yetişen, araştıran, teknolojik ve sanatsal yenilikleri takip eden, tasarlayan, üreten, ürettiğini pazarlayabilen, sektörde yer alacak eğitilmiş nitelikli iş gücünü sağlamaktır.

Ayakkabı sektöründe en fazla ihtiyaç duyulan elemanlar yönetim kademesi ile iş gören arasında çalışan ara elemanlardır. Programın amacı, Ayakkabı sektörüne başarılı, işletmeler tarafından aranılan ve istenilen kalifiye ara elemanlar yetiştirmektir. Hedefimiz ara eleman açığını kapatmaktır.

Mezun olan öğrencilerimiz; Rekabet üstünlüğüne sahip, moda eğilimlerine uygun olarak el işçiliğinin yanı sıra  2D ve 3D bilgisayar programlarını da kullanarak ayakkabılar tasarlayacak, koleksiyon hazırlayacak, ayakkabının modelini çizecek, süsleme ve aksesuarlarını hazırlayacak, stampasını çıkartacak, sayasını dikecek ve montesini de yaparak prototipini üretecek bilgi ve deneyime sahip olacaktır.

Diğer yandan program; iş sağlığı ve güvenliği, işyeri organizasyonu, malzeme ve makine, üretim planlama ve yönetimi, iş hukuku, maliyet, satın alma, reklam ve pazarlama, deri teknolojisi ve kalite kontrol gibi konular da eğitim vermektedir.

Mezunlarımızın çoğu sektörde alanlarıyla ilgili çeşitli birimlerde çalışmaktadırlar.

Mezunlarımız, dikey geçiş sınavları (DGS) ile Deri Mühendisliği, Tekstil ve Endüstri Mühendisliği, El Sanatları, Moda tasarımı ve Tekstil Konfeksiyon bölümlerinde lisans programlarına geçiş yapabilirler.

 

Deri Teknolojisi Programı

Türkiye'de deri teknolojisi alanında ön lisans eğitimi veren üç programdan birisi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu DERİ TEKNOLOJİSİ PROGRAMIDIR. "Deri Teknolojisi" Yüksekokulumuzun en eski programlarından birisidir.

Deri Teknolojisi Programının amacı deri endüstrisinin gereksinim duyduğu günümüz modern teknolojilerini kullanabilecek, sektörün sorunlarını teknik anlamda çözebilecek, hamderiden başlayarak bitmiş deriye kadar olan süreçlere hâkim nitelikte deri teknikerleri yetiştirmektir.

Sektörde teknoloji, makinalar, kimyasallar ne kadar gelişirse gelişsin, bunları yönetebilecek teknik insan gücüne her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Deri Teknolojisi Programı bu ihtiyacı karşılama misyonuna sahiptir.

"Dericiler Şehri" olarak bilinen Gerede Türkiye'nin deri üretim merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Gerede Türkiye’deki en canlı deri üretim merkezidir. Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde deri üretimi dünya standartlarında tesis, otomasyon sistemleri, makineler, kimyasallar ile yapılmaktadır. Deri Teknolojisi Programı Gerede Deri Sanayisi ile yoğun ilişkiler içerisindedir.

Neden Deri Teknolojisi?

Türkiye'de deri konusunda eğitim veren üç ön lisans programından birisidir.

Yılda binlerce mezun veren ön lisans programlarıyla karşılaştırıldığında, mezunlar çok büyük bir avantaja sahip olurlar.

Özellikle iyi yetişmiş ve hevesli teknikerlere sektörün kapısı daima açıktır.

Sektördeki yöneticilerin, ustabaşıların çoğu da Deri Teknolojisi programından mezun kişilerdir.

Sadece ulusal düzeyde değil tüm dünya deri sektöründe çalışabilme olanağı vardır.

Mezunlar Nerelerde Çalışır?

İyi yetişmiş ve kendini geliştirmeye açık kişiler tabakhanelerde, deri kimyasalları, deri ürünleri üreten ve pazarlayan işletmelerde, ayakkabı sektöründe, deri konfeksiyon sektöründe rahatlıkla iş bulabilirler.

Sektörde bilgiyi kullanabilen ve yönetebilen teknik elemanlara daima yer vardır.

Deri işi aynı zamanda bir moda işidir. Bu yüzden sadece erkekler değil kadınlarda da deri üretiminde estetiğe, finisaja, renklere daha hassas oldukları için çok başarılı olabilmektedirler.

ÖĞRENİM OLANAKLARI

Programın atölyesi hamderiyi mamul deriye dönüştürecek düzeyde ekipmana ve olanağa sahiptir. Teorik derslerin yanında pratik uygulamalar da yoğun şekilde yer almaktadır. Öğrenciler 3 dönemi tamamladıktan sonra 4. dönemde deri sektöründeki işletmelerde bir dönem boyunca eğitim almaktadırlar. Bu sayede sektörde çalışmaya daha kolay uyum sağlayabilmektedirler.