BÖLÜM HAKKINDA
Özel Güvenlik ve Koruma programı Gerede Meslek Yüksekokulu bünyesinde Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü altında 2020 yılında program açılmış 2020-2021 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. 41 öğrenci kontenjanı ile yeni döneminde eğitimine devam etmektedir.
Programın amacı; özel güvenlik alanında kaliteli eleman ihtiyacını karşılamak ve öğrencilerin mesleğin temel becerilerine sahip olmasının yanında bilgisayar kullanabilen elemanlar yetiştirmektir. Programda sadece, teorik bilgiler değil, bunun yanında uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.
Özel Güvenlik ve Koruma Program süresi 2 yıl olup, 4 dönem eğitim verilmektedir. Bu programdan mezun olanlar, Özel Güvenlik ve Koruma ön lisans derecesine sahip, “Özel Güvenlik Görevlisi” unvanını alırlar. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavından yeterli not almaları koşuluyla ilgili alanlarda lisans programlarına başvurabilirler.
Özel Güvenlik ve Koruma İş İmkanları Nelerdir?
Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları özel ve kamu sektörünü kapsamaktadır. Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında iş merkezi, konaklama yeri, sağlık kuruluşu, eğitim ve öğretim yeri, toplu konut alanı ve sitelerde özel güvenlik personeli, üniversite, müze, havaalanı, liman, metro, gar, terminal ve tören yerlerinde çalışmak yer alır. Bunların yanı sıra sanayi ve ticaret işletmeleri, baraj, enerji santrali, rafineri, enerji nakil hattı, akaryakıt nakil tesislerinde çalışmak yer alır.
Özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında mezun olan kişinin kendi güvenlik şirketini kurup yönetmesi de yer alır. Güvenlik alanında işletme yönetiminde görev alabilirler, güvenlik alanında eğitim kurumu açabilirler, özel güvenlik eğitim kurumlarında eğitici olabilirler.
Son olarak özel güvenlik ve koruma bölümü iş imkanları arasında KPSS-B ile yapılan memur alımlarında, “güvenlik memuru kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu şartı arandığından dolayı bu kurumların kapısı program mezunlarına açık bulunmaktadır.
Özel Güvenlik ve Koruma Mezunları Ne İş Yapar?
Özel güvenlik ve koruma bölümü mezunları ön lisans diploması ve “özel güvenlik personeli” unvanı alarak mezun olurlar. Mezunların yaptıkları işler;
Özel güvenlik personeli olarak öğrendikleri teorik bilgileri çalışma hayatında kullanırlar.
Görev başında karşılaştıkları sorunları tanımlar ve analiz ederler. Ardından sorunlara çözüm önerisi getirmeye çalışırlar.
Çalıştıkları yerde ön danışma hizmeti verirler.
Özel güvenlik personeli, çalıştığı yere gelen araç giriş-çıkış kayıtlarını tutar. Ardından diğer çalışanlarla bilgi paylaşımı yaparlar.
Çalıştıkları yerde sabit ya da devriye nöbetinde gözetim yaparlar. Kritik öneme sahip olan yerleri kontrol ederler.
Görev bölgelerinde bulunan kamera görüntülerini izlerler. Acil ya da beklenmedik olayları ilgili yerlere bildirilmesini sağlarlar.
Gelen ziyaretçilerin giriş-çıkış kayıtlarını tutarlar. Kişilerin güvenliği ve korumasından sorumlu olurlar.
Çalıştıkları yerde güvenliği sağlamak amacıyla arama yaparlar.
Son olarak AVM girişi, sahne gösterisi vb. etkinliklerde gelen kişilere kimlik sorma, dedektörle arama, eşyaları X-Ray cihazından geçirme gibi güvenlik sistemlerini sağlarlar.
Dikey Geçiş İmkânları
Programdan mezun olan öğrencilerimiz ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; üniversitelerimizin lisans eğitimi veren acil yardım ve afet yönetimi bölümü ile sosyal hizmet bölümüne dikey geçiş yapabilme ve lisans mezunu olabilme hakkına sahiptirler.
GEREDE MESLEK YÜKSEKOKULU
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
Kuruluş
Sivil savunma ve İtfaiyecilik programı Gerede Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2020 yılında eğitim-öğretime başlamıştır.
Program Profili
Sivil savunma ve itfaiyecilik alanı günümüz coğrafi, meteorolojik, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik faktörler dikkate alındığında önem arz eden bir hizmet sektörü haline gelmiştir. Programın amacı; kamu ve özel sektörde, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik temel kanun ve yönetmeliklerinin ilkelerini benimseyen, tehlikeli kimyasal maddeler hakkında bilgi sahibi olan, algılama cihazlarını kullanabilen ve bu maddelerin yangınına uygun söndürücü ile müdahale edebilen, bireysel ve grup çalışmalarına yatkın, sorumluluk alma özgüveni olan, mesleki ve etik sorumluluk bilinci içerisinde bilgi ve becerilerini sivil savunma ve itfaiye alanında uygulayabilen nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılayan elemanlar yetiştirmektir.
Öğrenci Kabul ve Kayıt Koşulları
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmelerin Tanınması
Programa kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve ulusal üniversite sınavında bu program için gerekli puanı elde etmiş öğrenciler veya başka bir yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapan öğrencilerdir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için zorunlu ve seçmeli derslerinden toplam 120 AKTS karşılığı tüm dersleri başarıyla geçmesi ve stajını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; ‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi’ ve ‘Sosyal Hizmetler’ lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Kazanılan Derece
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesine sahip olurlar.
İstihdam Olanakları
Mezunlarımız; belediye itfaiye teşkilatlarında, acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma arama kurtarma birlik müdürlüklerinde, otellerde ve kamu kurumlarında, hava alanı ve limanlarda, itfaiye ve yangın güvenliği ile ilgili cihaz satışı ve malzeme üretim firmalarında, organize sanayi ve endüstriyel kuruluşlarında; itfaiye teknikeri, arama ve kurtarma teknikeri, yangın güvenlik elamanı ve iş güvenliği ve işçi sağlığı teknikeri olarak istihdam edebilmektedir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, mesleki uygulama, staj ve yarıyıl sonu sınavı gibi değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam zamanlı
Bölüm Olanakları
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programında iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Teorik eğitim faaliyetleri projeksiyonlu sınıflarda gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bilgisayar laboratuvarı, spor salonu gibi öğrencilerin yararlanabilecekleri imkanlar mevcuttur.