ÇEVRE İMTİHANIMIZ VE TASARRUF

30 Ekim 2019

30 Ekim 2019 tarihi Çarşamba günü saat 13:30 da Gerede Meslek Yüksekokulu Amfi Salonunda Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman KAYA tarafından “Çevre İmtihanımız ve Tasarruf” konulu konferans verilmiştir.

Konferansta; “ Tasarruf , kullanılabilir gelirin tüketimden sonra geriye kalan kısmıdır. Tasarruf, bir şeyi istediği gibi kullanma yetkisi, kullanım; tutum, para biriktirme, artırım anlamlarına gelmektedir.Tasarruf etme, bir şeyi dikkatli ve idareli kullanma, para biriktirme, kısma (TDK)anlamında kullanmaktayız.

Tasarrufları genel anlamda:

1. Hane halkı veya özel tasarruflar.
  2. Kamu tasarrufları.

EKOLOJİK DENGEYİ İNSAN BOZUYOR, İNSANI DÜZELTMEMİZ GEREKİYOR

Kur’an, Allah’ın has kullarının özelliklerinden birisini de İsraf ve cimrilik etmeyip iktisatlı/tutumlu davranma olarak dile getirir.

Dinimiz İktisadı Önermiş, İsrafı Haram  Kılmıştır. İktisatlı davranış bilinçli davranıştır.

Aslında tasarruf, elimizdeki imkanları verimli kullanmak demektir. Zamanda, sağlıkta, üretim ve tüketimin (enerji, su, gıda vb) her aşamasında gereklidir.   Bu konularda özenli davranmak Müslümanın imtihan alanlarından birisidir ve hatta farz niteliğinde bir görevdir. Tasarruf sadece tüketimi azaltarak yapılmaz. Verimliliği artırmak da bir tasarruftur.

Aldığımız eşyaların enerji verimli ürünlerden seçmeden tutun, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmaya kadar birçok versiyonu vardır.   Tasarruf, üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar çevreci olmak demektir.” Diyerek konferans sona ermiştir.